tijdens je stage

Stagebegeleiding stageplaats
Al voordat je op stage ging heb je met een vertegenwoordiger van je stageplaats, die voor jou direct aanspreekpunt vormt, doorgenomen wat wel en niet mogelijk is. Dit in relatie tot jouw persoonlijke leerdoelen die je met je studieleider opstelde. Het is mogelijk dat deze persoon niet elke dag bij je in de buurt is of te druk met eigen werkzaamheden om je op elk door jou gewenst moment van advies te dienen. Vraag je stagebegeleider naar namen van andere medewerkers die je kunt aanspreken. Weeg elke keer zorgvuldig af wanneer je informatie inwint: val mensen niet lastig. Neem contact op met je studieleider als het na herhaaldelijke verzoeken niet lukt begeleid te worden en bespreek met elkaar de consequenties.

Contact met je studieleider
Afhankelijk van de duur en werktijden van je stage, heb je met je studieleider afgesproken hoe je hem op de hoogte houdt van je prestaties. De een zal genoegen nemen met een tweewekelijkse e-mail, waar de ander je graag in levenden lijve wil spreken. Je bespreekt ook of het mogelijk is voor je studieleider een bezoek aan je stageadres te brengen en hoe deze contact onderhoudt met de stagegever. Ben zelf duidelijk in je eigen behoeftes! Hoewel de tijd van je studieleider beperkt is, is het natuurlijk niet slim om pas na je stage aan te geven dat je meer begeleiding had gewild.

Gebruik logboek: tussentijdse verslaglegging
Schaf een schrift of boekje aan waarin je elke dag vermeldt wat je gedaan hebt, wat je ervan geleerd hebt, wat je verbaasd heeft, waar je voor jezelf een knelpunt signaleert of waar je juist tevreden over bent. Mogelijke thema’s zijn dezelfde als die waarop je straks zult worden beoordeeld:

  • inzet en betrokkenheid (motivatie, affiniteit met werkzaamheden en mensen) - nauwkeurigheid en stiptheid - creativiteit en nieuwsgierigheid (leergierigheid) - ontwikkelen en tonen eigen initiatief (zelfstandigheid)
  • omgaan met collega’s (samenwerking, flexibiliteit, oplossingsgerichtheid) - omgaan met instructies en correcties (hiërarchie, kritiek) Je kunt deze informatie dan gebruiken om deze zelf te overdenken én deze voor te leggen in gesprekken met je stagebegeleider en je studieleider. Ook zijn deze tussentijdse verslaglegging en reacties op je bevindingen noodzakelijk om straks je stageverslag te kunnen schrijven.


Delen