studiecredits en behalen propedeuse

studiecredits
Wanneer een vak met voldoende resultaat wordt afgerond, worden er European Credits (EC) toegekend. EC zijn uitsluitend te behalen door te voldoen aan alle gestelde normen en zijn per vak verschillend. Vrijwel alle vakken hebben als norm een minimale aanwezigheidsplicht van 80 procent per lessenreeks of een combinatie van lessenreeksen. De resterende 20 procent is echter slechts bestemd voor ziekte, tandarts en dergelijke. Bij tentamens en cijfers voor bepaalde opdrachten geldt als voldoende resultaat een cijfer van minimaal een 5,6 (het cijfer 5,5 of lager wordt dus als onvoldoende beschouwd).

Bij theorietentamens geldt het volgende:

- Alle theorietentamens bieden de mogelijkheid tot het afleggen van een hertentamen in hetzelfde studiejaar.
- Alle studenten die een cijfer hebben behaald dat lager is dan een 5,6 hebben het recht op een hertentamen.
- Bij het niet afleggen van een tentamen, krijgt de student een nul.
- Het hoogste cijfer telt, ongeacht of het een tentamen of hertentamen betreft.

Praktijkopdrachten kunnen in beginsel niet worden overgedaan. In uitzonderingsgevallen (dit ter beoordeling door de examencommissie) wordt gezocht naar een mogelijkheid tot herkansing.

propedeuse getuigschrift
Je ontvangt het propedeuse getuigschrift als je bent geslaagd voor het propedeutisch examen. De regels rondom dit examen vind je in de Onderwijs- en Examenregeling (OER). Voor propedeuse studenten zijn met name artikel 6 en artikel 7 van belang.

Het onderwijsprogramma van de propedeutische fase behelst 60 ec en is onderverdeeld in drie rubrieken: kernvakken, theoretische vakken en overige vakken of studie-onderdelen.

kernvakken
Kernvakken zijn de vakken waaraan twee soorten beoordeling worden gekoppeld: voor de theorie én voor creativiteit, participatie en ontwerpend vermogen. Bij deze laatste begrippen wordt gekeken naar (inhoudelijk) inzicht in de theorie, uitvoering van de praktijk, het vermogen tot samenwerking in team- en klasverband en de aanwezigheid. Voor de kernvakken zijn in totaal 36 ec te behalen, bestaande uit:

- regie/productie/scenario  4 ec
- camera/licht theorie  1 ec
- sound design theorie  1 ec
- montage theorie  1 ec
- camera/Licht & Sound Design & Montage praktijk  1 ec
- IMVFX/Production Design  2 ec
- oefening documentaire  2 ec
- oefening digitale Fictie  2 ec
- oefening fictie  4 ec
- transmediaal concept  1 ec
- geluidsanalyse  1 ec
- HDAV opdracht  2 ec
- specialisatie 1 t/m 5  14 ec

theoretische vakken
Bij deze vakken behaal je studiecredits voor theorie en binnen sommige vakken voor daaraan gekoppelde praktijkoefeningen. Uiteraard doen de theoretische vakken in belang niet onder voor de kernvakken. Voor de theoretische vakken zijn in totaal 17 ec te behalen, bestaande uit:

- filmgeschiedenis & televisiegeschiedenis & mediageschiedenis  6 ec
- dramaturgie  2 ec
- documentaire theorie & conceptontwikkeling & kunstgeschiedenis  1 ec
- spelregie & scenario & mise-en-scène & decoupage  1 ec
- film en muziek & theater/dans & literatuur  1 ec
- filmanalyse & genres  1 ec
- film- en literatuurlijst  5 ec

overige vakken of studie-onderdelen
Voor overige vakken zijn in totaal 7 ec te behalen, bestaande uit:

- Nederlands Film Festival  2 ec
- International Documentary Filmfestival Amsterdam  1 ec
- International Film Festival Rotterdam  2 ec
- vrije opdracht  2 ec

Wanneer de vereiste 60 ec aan het eind van het eerste studiejaar niet zijn behaald, kunnen de volgende drie mogelijkheden zich voordoen:



1. 47 of meer ec behaald

In dit geval krijg je toegang tot het tweede studiejaar, mits je voldoet aan de toelatingseisen van je studierichting. Voldoe je niet aan de gestelde eisen dan wordt er, namens de examencommissie, door de coördinator propedeuse en de studieleider van de toekomstige studierichting, een persoonlijk studietraject opgesteld, met daarin afspraken over termijnen van herkansingen e.d., zodat de 60 ec, en dus de propedeuse, alsnog op korte termijn behaald kunnen worden. De propedeuse dient afgerond te zijn vóór 1 mei in het tweede studiejaar om naar het derde studiejaar bevorderd te kunnen worden.

Bovendien gelden de volgende voorwaarden voor de samenstelling van de behaalde 47 of meer ec:

- voor de kernvakken dienen minstens 31 van de 36 ec te zijn behaald;
- voor de theoretische vakken dienen minstens 12 van de 17 ec te zijn behaald;
- voor de overige vakken dienen minstens 4 van de 7 ec te zijn behaald.


2. minder dan 47 ec behaald

Behaal je minder dan 47 ec dan kan dit leiden tot een negatief bindend studieadvies. Bij dit negatief bindend studie-advies (BSA) kan de student zich niet opnieuw inschrijven en moet de studie gestaakt worden. Zie voor meer informatie artikel 6.8 en 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER).


3. minder dan 47 ec behaald maar geen BSA
Indien je minder dan 47 ec behaald, maar je ontvangt geen negatief bindend studie-advies dan wordt er, namens de examencommissie, door de studieleider propedeuse en de studieleider van de toekomstige studierichting, voor de betreffende student een persoonlijk studietraject opgesteld, met daarin afspraken over termijnen van herkansingen e.d., en over toelating tot de hoofdfase.

Delen