eindexamenfilm

Met het samen vervaardigen van de eindexamenfilms leggen alle vierdejaars hun proeve van bekwaamheid af. De resultaten kunnen zich in artistieke en ambachtelijke kwaliteit meten met de korte films zoals die in het werkveld worden gemaakt. Om de producties tot een goed einde te brengen, zetten de studenten al het geleerde van de voorafgaande jaren op de academie en tijdens stages in de beroepspraktijk in. De studenten laten zien dat zij in staat zijn op professionele wijze zelfstandig te werken in een uitstekend samenspel met de andere leden van de crew.
 In vergelijking met de derdejaars oefeningen ligt de moeilijkheidsgraad hoger, heeft men meer draaidagen, mag de productie een langere vertoningsduur hebben en wordt van de studenten een grote zelfstandigheid verwacht. De verantwoordelijkheid voor het maken van afspraken met begeleiders ligt bij de studenten. Van de studenten wordt in de communicatie met docenten veel initiatief verwacht bij het tijdig maken van afspraken en het nakomen ervan. Het setbezoek door docenten is wat minder frequent in vergelijking met de oefeningen van het vorige leerjaar.
 Het eindresultaat van de eindexamenproducties is zowel voor interne als externe vertoning bestemd. Televisievertoning en vertoning op binnen- en buitenlandse festivals behoren tot de mogelijkheden. Na iedere opnameperiode vindt een draai-evaluatie plaats, die door elk crewlid en een aantal docenten wordt bijgewoond: tijdens deze evaluatie wordt ingegaan op de artistieke aspiraties van elk crewlid en hoe die tot uitdrukking konden komen tijdens de voorbereiding en het draaien in relatie tot samenwerking, communicatie, de ambachtelijke vaardigheden en het planmatig werken. Studenten gaan in dit gesprek ook in op de begeleiding zoals zij die voor en tijdens het draaien hebben ervaren. De eindevaluaties (verspreid over zo’n vier dagen in het jaar) zijn gericht op het eindresultaat, de doelstellingen van deze fase in de studie in aanmerking nemend: het eindexamen. Studenten leggen uit voor welke creatieve en ambachtelijke keuzes zij stonden tijdens de verschillende fases van het maakproces en motiveren deze. Bij de eindevaluaties zijn gasten uit de beroepspraktijk, de leden van de examencommissie en de voltallige crew aanwezig. Ook coaches en andere belangstellenden vanuit de academie zijn welkom. Tijdens de eindevaluaties wordt besloten of het eindexamenproject kan worden vertoond tijdens het Eindexamenfestival.

periode
Aan het eind van het derde studiejaar ontvangen de studenten een planningsschema waarin voor iedere productie de opname-, montage-, geluidsafwerkingsperiodes en opleverdata staan opgenomen. De indeling van de crews vindt plaats na onderling overleg tussen de aankomende vierdejaars studenten, de studieleiders en vakklasdocenten.

Delen