van scriptanalyse tot regievisie - 1 EC

hoe kom je tot een helder geformuleerde regievisie?

voor wie
Studenten Regie Fictie en Productie

algemene typering en inhoud
Een goede regisseur herken je vaak aan de duidelijkheid van zijn of haar regievisie. Een visie over beeldgebruik, de interpretatie van het script, de manier waarop de acteurs zich profileren. Zo’n visie is onmisbaar om producenten, crew en cast te overtuigen van waar jij als regisseur voor staat en waar je naar toe wilt.
Het begint met het maken van een grondige analyse van het script. Of je een scenario nou wel of niet zelf schrijft, bij elk verhaal dat je verfilmt, moet je je als regisseur afvragen wat je wilt vertellen en hoe je dat het beste kunt bereiken. Een heldere visie is daarbij onontbeerlijk. Een regisseur gebruikt zijn eigenheid niet om een script te herschrijven, maar door het vanuit een eigen invalshoek te interpreteren en aan de hand daarvan een eigen, unieke regievisie te ontwikkelen.
Beginnende regisseurs ontbreekt het meestal niet zozeer aan visie, maar ze vinden het lastig deze visie helder en overtuigend te verwoorden. Welke standaarden zijn er voor een heldere regievisie? Hoe pak je het ontwikkelen en opschrijven aan? Wat zijn handige tips? Welke valkuilen moet je vermijden?

Deze kleine, praktische onderwijseenheid is bedoeld als voorbereiding en ondersteuning van de fictieoefeningen in het tweede jaar.
Als (eind)opdracht schrijven de studenten hun regievisie voor de 1e Fictie Oefening.

leerdoelen
Na afloop van deze onderwijseenheid

  • kun je een gegeven script bewust en gericht analyseren tbv je visieontwikkeling
  • kun je op basis van je analyse een eigen visie en invalshoek bepalen
  • kun je je visie helder op papier beschrijven mbv een gegeven basisformat

competenties
2, 4, 5, 9, 10

onderwijsvorm
Inleidend college, zelfstudie, schrijfoefeningen, opdracht: Regievisie 1e Fictieoefening, bespreken van resultaten van oefeningen.

contacttijd
..

docenten
Mart Dominicus e.a.

toetsvorm
opdracht: regievisie voor de 1e Fictie Oefening

beoordeling
- 80% aanwezigheid en actieve participatie
- een voldoende voor de opdracht regievisie

studiebelasting
1 EC (28 uur)

Delen