fictieoefening - 3 EC

maak een fictiescene op basis van een korte introductie op fictie
    
algemene typering en inhoud
De fictieoefening bestaat uit het vervaardigen van een korte film van hooguit 4 à 5 minuten, die opgenomen wordt in de studio.
Voorafgaand aan de oefening wordt in een aantal plenaire theorielessen aandacht besteed aan hoe acteurs aan te sturen, hoe een scenario te ontwikkelen en te schrijven, hoe een dramatische structuur op te zetten en een stijl te bepalen met betrekking tot het beeld en het geluid. Er wordt een korte introductie gegeven op het opstellen van een shotlist en het maken van een breakdown, planning en callsheet. Tevens komt aan bod hoe middels mise-en-scène en decoupage een verhaal zo effectief en emotioneel mogelijk verteld kan worden.
Voor deze oefening worden er kleine groepen samengesteld die de crew en cast vormen voor de films. Gezamenlijk ontwikkelt de groep een idee tot een scenario dat uiteindelijk door docenten geschikt bevonden moet worden voor draaien. De groep heeft één studio-opnamedag ter beschikking en twee montagedagen. Bij de oefening wordt de student aangesproken op zijn creativiteit, dramaturgisch inzicht, inzicht in de verschillende aspecten van de filmische vormgeving van het beeld en van het geluid, maar ook: setgedrag en -discipline, ambachtelijkheid, contactuele vaardigheid en de capaciteit om samen te werken èn leiding te geven. Uiteindelijk volgt er een evaluatie van de oefeningen tijdens meerdaagse plenaire bijeenkomsten. Uitgebreide instructies en inhoudelijke richtlijnen, alsmede een rooster en een indeling ontvangt de student vóór de start van de oefening.

leerdoel
De student kan in samenwerking met medestudenten een kort cinematografisch verhaal vertellen, voorbereiden, ontwikkelen en realiseren aan de hand van een vooraf bepaald thema en/of een filmisch gegeven.

competenties
1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11

onderwijsvorm
hoorcolleges, waarbij in theorielessen voorbeelden van films en filmfragmenten besproken worden
praktijkoefening, waarin een korte fictie film tot stand komt
plenaire evaluatie, waarin de film en het maakproces uitgebreid besproken en geanalyseerd wordt

contacttijd
29 uur

docenten
Ernie Tee, Marc Matze, Ben Zijlstra, gastdocenten.

toets
toetsvorm: praktijkopdracht in de vorm van een korte fictie film

beoordeling
- voldoende beoordeling per student voor samenwerking / proces (O/V)
- voldoende beoordeling per groep voor het eindproduct (O/V).

studiebelasting
3 EC (84 uur)

Delen