de afstudeerrichting Scenario

Als enige fulltime vakopleiding in Nederland leidt de afstudeerrichting Scenario verhalenvertellers op die zowel het ambacht als de kunst van het scenarioschrijven meester zijn. De klassieke narratieve traditie van de speelfilm en het televisiedrama bestaat naast het experiment met nieuwe vertelvormen voor nieuwe media. Er is ruimte voor generalisten en specialisten, waarbij de generalisten profiteren van het niveau van de specialisten en de specialisten de brede ondergrond van de generalisten mee krijgen.

Zoals Alfred Hitchcock opmerkte, zijn drie dingen belangrijk bij het maken van een goede film: het scenario, het scenario en het scenario. Desondanks wordt de moeilijkheid van het schrijven van een goed scenario vaak op lichtzinnige wijze onderschat en denkt menigeen ook zonder gedegen opleiding dat kunstje wel te kunnen flikken. De wereldwijd groeiende ‘wannabe-screenwriter-industry’, zoals de Engelsen het noemen, zet de positie van de scenarioschrijver in toenemende mate onder druk.

De opleiding Scenario kent daarom veel gewicht toe aan een grondige kennis van de dramaturgie, een langdurige training in het schrijven en herschrijven  van scenario’s in allerlei formats, een intensieve samenwerking met de andere disciplines van het filmproces: productie, regie, camera, production design, visuel effects, montage en sounddesign, en een diepgaande persoonlijke ontwikkeling door o.m. de bewustwording van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, masterclasses op het gebied van literatuur, filosofie, geschiedenis, oral history, storytelling, kunst en film, een leeslijst met werken van invloedrijke denkers als  Freud, Jung, Fromm.

Een groot aantal jaarlijks wisselende gastdocenten uit de voorste gelederen van het filmbedrijf zorgt ervoor dat de opleiding altijd up-to-date is en aansluit bij (de veranderingen in) de beroepspraktijk. Een uniek samenwerkingsverband met de scenario-opleidingen van de filmscholen in Berlijn (DFFB), Londen (NFTS) en Praag (FAMU) in de vorm van een jaarlijks symposium Writers for Europe maakt dat de afstudeerrichting Scenario zich kan meten met de Europese top.

De opleiding Scenario onderscheidt zich, ten slotte, door haar benadering van het vak. Verbintenis van scenario met productie en regie is evident essentieel. Maar niet minder belangrijk is de connectie met de overige disciplines: om die tot een geïntegreerd onderdeel van het scenarioschrijven te maken, moet een scenarist weten hoe een  production designer, sound designer, director of photography enzovoort een scenario lezen . Deze geïntegreerde aanpak zou je kunnen aanduiden met de term ‘story design’.

Zie ook:

Delen