international documentary festival amsterdam - 2 EC

kennismaking met het festival en een aantal films die voor het festival geselecteerd zijn

algemene typering en inhoud
Gedurende het eerste jaar bezoeken de studenten de drie grootste filmfestivals van Nederland; Nederlands Film Festival, International Documentary Filmfestival Amsterdam en International Film Festival Rotterdam.
Het IDFA is het grootste en belangrijkste internationale filmfestivals op het gebied van de documentaire film. Het vertoont jaarlijks ruim 250 documentaires tijdens het festival eind november. Tijdens het festival staat de creatieve documentaire in het middelpunt van de belangstelling. Dit betekent dat IDFA films selecteert die de standpunten van de filmmaker op een creatieve en filmische manier reflecteren. IDFA zoekt documentaires die filmisch gezien belangwekkend of vernieuwend zijn, die relevant zijn voor de huidige maatschappij en die de kijker ertoe brengen na te denken, te discussiëren en vragen te stellen. Het festvial kentmomenteel zeventien programmaonderdelen, waaronder acht competitieprogramma’s.

De student bekijkt een deel van het IDFA festivalprogramma en zal aansluitend deelnemen aan discussiebijeenkomsten. Bij deze bijeenkomsten wordt dieper ingegaan op de totstandkoming van de bekeken films en de bijbehorende visie van de makers. De student krijgt, door de films die hij ziet, niet alleen een goed beeld van het aanbod aan documentaires op het festival maar wordt ook in staat gesteld zich te verdiepen in de achtergronden van de films.
De kosten voor deelname aan het festival zijn reeds betaald middels de Bijdrage Leermiddelen.

Leerdoelen
De student

  1. heeft, door deelname aan het International Documentary Film Festival Amsterdam, een kritische blik ontwikkeld ten aanzien van de bezochte documentaires.
  2. kan, na het bijwonen van de discussiebijeenkomsten, verschillende maakprocessen en achtergronden van de desbetreffende documentaires benoemen.
  3. kan, na het maken van de opdracht, een onderbouwd betoog schrijven over de kwaliteit van de bekeken films.

competenties
9, 10

onderwijsvorm
discussiebijeenkomsten, waarin bekeken films besproken worden met betreffende makers.
zelfstudie, waarbij je de geselecteerde films bekijkt.

contacttijd
8 uur

docent
Ernie Tee en Elvira Pouw.

toetsvorm
Een onderbouwd betoog over het thema en de visie van de maker van twee van de bekeken documentaires. Dit betoog geldt tevens als 2e indicatie voor het niveau qua Nederlands van de student. (meer)

beoordeling
- 100% aanwezigheid bij de discussiebijeenkomsten.
- een voldoende voor het betoog

studiebelasting
2 EC (56 uur)

Delen