introductie en basistheorie montage - 1 ec

theorie en praktijk van montage en de rol van de editor bij het filmmaken

algemene typering en inhoud
Deze onderwijseenheid is bedoeld om studenten vertrouwd te maken met een aantal basisbegrippen en ideeën inzake de rol van montage bij het vertellen van verhalen in beeld en geluid. Tijdens de reeks hoorcolleges komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • de rol van de editor binnen het productieproces van een film: de editor als eerste publiek, als criticus en sparringpartner van de regisseur/producent en als specialist in het vertellen van verhalen;
  • het monteren van verhalen: structuur, associatie en interpretatie, de Schaar van Wember;
  • het monteren van geluid: het denken in losse audiosporen die pas in de mixage worden samengevoegd;
  • de twee grote tegenstellingen binnen de filmgeschiedenis: de onzichtbare montage tegenover de zichtbare montage. Behandeld worden de klassieke montage (continuity editing), met daarbij begrippen als ‘decoupage’, ‘continuïteit’, ‘dramatische as’, en alternatieven voor de klassieke montage, met aandacht voor de Sovjet-montage, plan sequence, splitscreen, jumpcut, Dogma- envideoclip-montage;

literatuurWalter Murch, In the Blink of an Eye, A Perspective on Film Editing (Second Edition). Dit boek wordt aan het begin van de lessenreeks uitgereikt. De kosten zijn reeds betaald middels de Bijdrage Leermiddelen.

leerdoel
Studenten dienen aan het eind van deze lessenreeks een aantal basisbegrippen en termen inzake het vertellen van verhalen en het monteren van films te beheersen.

competenties
2, 3, 4, 9

onderwijsvorm
Hoorcolleges en zelfstudie (boek Walter Murch), gecombineerd met praktijkoefeningen

Naast de hoorcolleges waarin bovenstaande theorie wordt behandeld, bevat deze onderwijseenheid een tweetal kleine praktische oefeningen waarin studenten een deel van het geleerde in de praktijk kunnen brengen.

contacttijd
24 uur

docent
René van Uffelen

toets
Schriftelijk tentamen met open vragen

beoordeling
De student krijgt de studiepunten toegekend indien:

  • 80 % aanwezigheid (voorwaarde)
  • een voldoende voor het tentamen (minimaal 5,5)

studiebelasting
1 EC (28 uur)

Delen