beroep en werkveld van de regisseur documentaire

De regisseur documentaire bedenkt het onderwerp voor de documentaire of zet dit naar zijn/haar hand, doet de research of stuurt deze aan, geeft zijn/haar visie op het onderwerp en inspireert en motiveert de mensen zowel voor als achter de camera en in het postproduktieproces. Tijdens het gehele maakproces overlegt de regisseur met de producent, crew en eventuele financiers over hun creatieve en/of inhoudelijke input.

actuele ontwikkelingen
Documentaire heeft de afgelopen 15 jaar aan populariteit gewonnen. Narratieve technieken zoals vergelijkbaar met speelfilms hebben het genre ook in de bioscoop (financieel) succesvol gemaakt en worden veelvuldig toegepast.
Het huidige werkveld is hoog competitief, maar de digitalisering en nieuwe platformen brengen ook vele nieuwe mogelijkheden.
Bereik wordt diverser en kan meer toegespitst worden via verschillende platforms. Budgetten van traditionele media zoals televisie staan onder druk – internationale financiering (co-produkties) neemt toe.
Nieuwe financieringsmogelijkheden zoals crowdfunding en sponsoring zijn in ontwikkeling. Verschillende fondsen (Mediafonds, Filmfonds, CoBOfonds) en NPO hebben gerichte talentontwikkelingsprogramma’s opgericht om nieuwe generaties documentairemakers kansen te geven.

Delen