muziek en sound design - 1 EC

welke rol speelt muziek?

voor wie
Studenten Sound Design, Regie Documentaire, Regie Fictie en Montage en met de componisten van het Conservatorium van Amsterdam.

algemene typering en inhoud
Aan de hand van veel voorbeelden wordt inzichtelijk hoe divers muziek in film wordt gebruikt. Er wordt een antwoord op de volgende vragen gezocht: wil je als maker muziek in je film, welk effect verwacht je van muziek of kies je voor een muzikale manier van sound design? Op welk moment in de voorbereiding treed je als maker in contact met componist en/of muzikant(en) om muziek te laten maken, hoe communiceer je je bedoelingen met de componist en hoe kan de muziek de opname, beeldmontage en geluidsmontage zodanig beïnvloeden dat ze één organisch geheel vormt met de film. Via een praktische opdracht, gegeven op de eerste dag, geeft elke student op de gezamenlijke tweede dag uiting aan een persoonlijke visie.

leerdoelen
Na afloop van dit onderdeel kan de student: 

  1. omgaan met geluid als muzikaal gegeven vanuit de vragen of het mogelijk is om het directe geluid en het geluidsontwerp vanuit een muzikaal vertrekpunt te benaderen en welke rol kan muziek hierin spelen; ontstaat er ook muzikaliteit in de combinatie van geluid en beeld zonder gebruik te maken van muziek?
  2. een traject kiezen dat gevolgd moet worden om bijtijds de juiste keuze te maken voor het gebruik van muziek in een film die in voorbereiding is
  3. inschatten wat de praktische consequenties zijn voor muziekproductie bij film; de keuze voor een samenwerkingsvorm met een componist, de productietijd en productiemiddelen voor compositie en muziekopname 

competenties
1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 11

onderwijsvorm
(werk)college en (persoonlijke) opdracht.

contacttijd
12 uur

docent
Frank van der Weij

toets
opdracht (resultaat wordt gepresenteerd)

beoordeling
- voldoende actieve participatie (voorwaarde)
- voldoende voor de gepresenteerde/ingeleverde opdracht

studiebelasting
1 EC  (28 uur)

Delen