Vanuit een scene die goed voorbereid is, repeteren en op basis van de mise en scene een decoupage maken. Omgaan met beginnende acteurs en eigen spelregietechnieken toetsen.

algemene typering en inhoud
Op basis van reeds bestaande, goed speelbare film- of toneelscènes wordt samen met de derdejaars acteurs uit Maastricht een aantal korte films gemaakt. Voor de acteurs is het de afsluiting van een workshop “spelen voor camera”. Regisseurs mogen eventueel hun eigen scène/script schrijven, onder voorwaarde dat het interessante mogelijkheden biedt voor spelregie/acteursbehandeling.
Voorbereiding, repetities, productie, en opnames vinden plaats in een lange aaneengesloten periode. Per film is er één repetitiedag en één opnamedag. Alle functies worden door de regisseurs zelf ingevuld. Voor camera worden twee externe crewleden aangetrokken.
In de week na afloop van de workshop in Maastricht gaan de regie- en montagestudenten, onder leiding van Menno Boerema, met het materiaal aan de slag. In de week daarna maken de montagestudenten een tweede versie om te kijken of het materiaal nog extra mogelijkheden biedt. Na afloop van deze week vindt de viewing en evaluatie plaats in het bijzijn van de acteurs uit Maastricht.
De beoogde scene dient ruim voor de workshop aangeleverd te worden.

leerdoel
De student werkt actief met tamelijk onervaren acteurs, waardoor de regisseur helder en concreet leert communiceren over de personages in zijn film. Door de gekozen aanpak en vorm is experimenteren goed mogelijk. Het doel van deze workshop is om met de acteurs tot een goed gespeelde, gelaagde scene te komen waarbij tevens nagedacht is over een découpage die de scene zo goed mogelijk vertelt en/of iets toevoegt.

competenties
1,2,3,4,8,10,11

onderwijsvorm
praktijkoefening in Maastricht

docenten
Menno Boerema en gastdocent

toets
Voor beoordeling van de opdrachten/praktijkoefening is 80% aanwezigheid en actieve participatie vereist.

beoordeling
voldoende beoordeling van proces en oefening [V/O]

studiebelasting
3 EC (84 uur)

Delen