representatie en presentatie van een bestaande geluidswereld

algemene typering en inhoud
De studenten lezen een aantal artikelen en beantwoorden naar aanleiding van deze artikelen vragen. Aan de hand van filmfragmenten ‘kijken’ we naar de inhoudelijke eisen ten aanzien van de te gebruiken geluidsapparatuur en werkmethode. We bestuderen de voor het tweede jaar gebruikelijke mixers, recorders en microfoons: de mogelijkheden, instellingen, aansluitingen, uitsturing bij analoge en digitale geluidsopname, microfoonophangingen, het gebruik van meerdere hengelmicrofoons, set gedrag en set gebruiken, video-assist, hengelstatief, geluidsassistentie, geluidsrapporten, administratie, script lezen, cameragebruik, lensgebruik en de keuze van werkplek van de geluidspersoon en geluidsassistent.

literatuur

  • Walter Murch, Francis Ford Coppola e.a., Sound for Picture, an inside Look at Audio Production for Film and Television, Mix Books/Hal Leonard Publishing Corporation, Minnesota, 1993
  • Tomlinson Holman, Sound on Film and Television, Focal Press, Boston, USA, 1997
  • Handleidingen, geluidsrapporten, scenario’s en geluidsconcepten
  • Ben Zijlstra, Overdenkingen over geluidsniveaus, Filmacademie 2018
  • Ben Zijlstra, Hoofdtelefoons en luidsprekers, Filmacademie 2018

leerdoelen
De Sound Design student kan

  1. in een eindproduct belangrijke beslissingen ten aanzien van werkmethode en geluidsapparatuur onderkennen, inclusief de inhoudelijke overwegingen die daaraan ten grondslag liggen
  2. vanuit plan van aanpak en scenario benoemen welke uitdagingen voor de geluidsopnamen te verwachten zijn
  3. de in het tweede jaar gangbare (geluids)apparatuur, voor documentaire - én fictie film, aansluiten en bedienen

competenties
2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11

onderwijsvorm
zelfstudie, werkcollege en oefeningen

contacttijd
48 uur

docenten
Jillis Molenaar en Ben Zijlstra

toetsvom

  • beantwoording vragen
  • actieve participatie
  • bedieningsvaardigheid (geluids)apparatuur

beoordeling
[V / O] beoordeling voor vragen, participatie en bedieningsvaardigheid

studiebelasting
3 EC  (84 uur)

Delen