De regisseur documentaire bedenkt het onderwerp voor de documentaire of zet dit naar zijn/haar hand, doet de research of stuurt deze aan, geeft zijn/haar visie op het onderwerp en inspireert en motiveert de mensen zowel voor als achter de camera en in het postproductieproces. Tijdens het gehele maakproces overlegt de regisseur met de producent, crew en eventuele financiers over hun creatieve en/of inhoudelijke input.

actuele ontwikkelingen
Documentaire heeft de afgelopen 15 jaar aan populariteit gewonnen. Narratieve technieken zoals vergelijkbaar met speelfilms hebben het genre ook in de bioscoop (financieel) succesvol gemaakt en worden veelvuldig toegepast. Ook de artistieke documentaire blijft zijn weg vinden naar filmtheaters en filmfestivals. Daarnaast zijn documentaires populair geworden op online platforms zoals Netflix, de Correspondent en Vice, en bij andere commerciële media zoals RTL. Documentaires blijven een belangrijke plek innemen in de programmering van de Publieke Omroep, zowel op de reguliere TVzenders als online.
Het huidige werkveld is hoog competitief, maar de digitalisering en nieuwe platformen brengen ook vele nieuwe mogelijkheden. Het bereik wordt diverser en kan meer toegespitst worden via de verschillende platforms. Budgetten van traditionele media, zoals televisie, staan onder druk – internationale financiering (coproducties) neemt toe. 
Nieuwe financieringsmogelijkheden zijn in ontwikkeling, zoals crowdfunding en sponsoring. Verschillende fondsen (Mediafonds, Filmfonds, CoBOfonds) en NPO hebben gerichte talentontwikkelingsprogramma’s om nieuwe generaties documentairemakers kansen te geven. Ook RTL Videoland is een talentontwikkelingsprogramma gestart.

Delen