scriptievoorbereiding - 2 EC

Met als inspiratie de lessen Signatuur II maak je een opzet voor je onderzoek. Dit start einde van het 3e jaar en resulteert in een scriptie in het vierde jaar.

algemene typering en inhoud
In het vierde jaar doe je onderzoek en schrijf je als resultaat hiervan een scriptie. Om dit proces te koppelen aan het proces van de eindexamenfilm hebben we het traject gefaseerd. Daarom lever je aan het einde van het derde jaar al een opzet voor de scriptie in. Hierdoor ontstaat ook de mogelijkheid om met je onderzoek je eindexamenfilm te ondersteunen. Dit is echter niet noodzakelijk.
Hoe komt een onderzoek tot stand? Kies een onderwerp of thema. Verdiep je hier in door er over te lezen en te praten,interviews, boeken, internet, films kijken.
Uit dit vooronderzoek destilleer je een onderzoeksvraag. (zie scriptiehandleiding regie). Om de onderzoeksvraag te beantwoorden maak je een opzet voor het onderzoek (incl. literatuurlijst en werkwijze) met een tijdsplanning (max. 1 A4), alsmede een opzet voor de scriptie.
Opzet:

  • onderzoeksvraag
  • hypothese: Jouw antwoord (wat verwacht je te vinden in je onderzoek?
  • opzet literatuurlijst en andere bronnen
  • opbouw scriptie (indeling, denk aan inhoudsopgave)
  • werkwijze met tijdsplanning

Voordat je je onderzoek start dient de scriptiebegeleider je opzet met daarin het onderwerp en onderzoeksvraag goed hebben gekeurd.

competenties
5, 9, 10

onderwijsvorm
zelfstandig werken

docent/begeleider
de studieleider i.s.m. de gastdocent Signatuur II.

toets
scriptieopzet

beoordeling
onderzoeksvraag en opzet scriptie dienen binnen de gestelde deadlines inleverd te zijn(voorwaarde)

Tips :

  • Begin met in te lezen in je onderwerp, voordat je de vraag formuleert, zodat je de reden van deze vraag kan onderbouwen en je weet wat er al over jouw onderwerp geschreven is.
  • Stel een gerichte en zeer beperkte onderzoeksvraag. Liever de vraag “Wat is het dramatisch effect van close ups in horror”, dan “wat is het effect van een close ups”. Je kan daarbij je vraag opdelen in deelvragen.
  • Relateer de vraag aan je afstudeerfilm, zodat het onderzoek je afstudeerfilm ondersteunt.
  • Houd een logboek of notitieboek bij om info en ideeën over je onderwerp te verzamelen.
Delen