Over tijd, ritme, montage en 'eigen signatuur'

Algemene typering en inhoud
Hoe zetten we de filmische middelen als cameravoering, licht, montage, art-direction, sound design, muziek en acteurs, in om onze films vorm te geven? 
Bedenken we zelfstandig hoe we onze films vormgeven, of leunen we op bestaande conventies, en zijn wel ons wel bewust van deze conventies? 

En meer specifiek: 

Durven we tijd een rol te laten spelen in onze films?

Aan de hand van de boeken ‘De verzegelde Tijd’ van Andrei Tarkovski en ‘Notes sur le cinématographe’ van Robert Bresson en geïllustreerd met filmfragmenten van zowel deze filmmakers als onder andere Terence Malick, Francis Ford Coppola, Bruno Dumont en Lynne Ramsey, worden discussies gevoerd over deze vragen en komen we vervolgens op de hieruit voortvloeiende vraag:

Wat is ‘een eigen signatuur’?

Aansluitend wordt de student gevraagd om in samenwerking met de scenarist in twee dagen een kort scenario/filmplan, 1minuut, te ontwikkelen om een eigen onderzoek te doen. Aansluitend wordt het onderzoek gedraaid, gemonteerd en het geluid wordt afgewerkt. De eindresultaten worden gezamenlijk geëvalueerd.

Literatuur
Andrei Tarkovski ‘ De verzegelde Tijd, Beschouwingen over Filmkunst’ Historische Uitgeverij, Groningen (1987) ISBN 9789065540317
Robert Bresson, ‘Notes sur le cinématographe’ (FR) /‘Notes on the cinematograph’ (ENG) The New York Review of Books inc. (2016) ISBN: 9781681370248 

Leerdoel
De student heeft meer inzicht gekregen in de rol van tijd, ritme en montage in film en heeft eveneens hierin ervaring opgedaan in de vorm van het uitvoeren van een onderzoek in de praktijk naar haar/zijn eigen signatuur.

Competenties
1. Creërend vermogen
2. Onderzoekend vermogen
3. Ambachtelijk vermogen
4. Samenwerkend vermogen
5. Vermogen tot groei en vernieuwing
6. Organiserend en ondernemend vermogen
7. Communicatief vermogen

Onderwijsvorm
Werkcollege en opdracht

Contacttijd
28 uur

Docent
gastdocent (David Lammers)

Toets
Praktijkopdracht en evaluatie

Beoordeling
•    80% aanwezig en voldoende actieve participatie (voorwaarde).
•    Voldoende voor de opdracht (O/V).
•    Verslag en presentatie van het praktijkonderzoek.
    
Studiebelasting
1 EC (28 uur)

Delen